Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos winny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
cukru 100 g
skórki cytrynowej 150 g
wino białe wytrawne 450 ml
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos winny

Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną, gęstą masę. Wino zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do jajek cały czas ubijając. Przygotowujemy miskę do kąpieli wodnej nad garnkiem z małą ilością wody. Przelewamy sos do miski , umieszczamy nad garnkiem i zaparzamy sos ubijając go aż do momentu, kiedy nie będziemy czuli zapachu surowych jaj. Pod sam koniec gotowania sosu dodajemy skórkę cytrynową, którą wcześniej ucieramy z umytej cytryny. Sos zdejmujemy z pary. Taki sos jest dobry do mięs jak i jako dodatek do deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak