Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowo-śmietanowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wody 250 ml
śmietany 250 g
mąki 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowo-śmietanowy

Składniki:
250 ml wody,
250 g śmietany,
20 g mąki,
natka koperku,
2 żółtka,
20 g masła,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Koperek płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, skubiemy z gałązki i drobno siekamy. W rondelku zagotowujemy wodę. Mąkę mieszamy w śmietanie. Następnie wlewamy do wrzącej wody. Zagotowujemy. Dodajemy do garnka posiekany koperek. Następnie solimy do smaku. Przed samym podaniem sos podgrzewamy, aby był gorący i i dodajemy do niego masło, które wcześniej ucieramy z żółtkami na jednolitą masę. Wszystko razem dobrze łączymy i przelewamy do sosjerki. Sos jest dobry do ryb jak i różnych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak