Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście drożdżowym
20 g drożdży,
10 g cukru,
mleko,
250 g mąki,
80 g masła,
2 żółtka,
150 g śmietany,
9 parówek,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Z drożdży robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia (drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, mieszamy z niewielką ilością mąki). Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże, sól i śmietanę w ilości takiej, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Ciasto starannie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto dość grubo rozwałkowujemy, dzielimy na prostokątne części o długości odpowiadającej parówką. Parówki płuczemy w ciepłej wodzie, obieramy ze skórki i dzielimy na pół, zawijając w ciasto i zlepiając końce. Tak przygotowywane parówki układać na blaszy wyłożonej pergaminem (zlepieniem w dół) i pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. Następnie parówki w cieście pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez kilka minut, aż się przyrumienią. Podajemy na ciepło, chociaż przestygnięte również dobrze smakują.