Przepis i sposób przygotowania na: Cielęca potrawka
50 dag cielęciny,
250 g włoszczyzny,
1 cebula,
2 łyżki mąki,
100 ml śmietany,
1 puszka groszku konserwowego,
sól do smaku,
zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i płuczemy. Cielęcinę wraz z włoszczyzną zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Wyjmujemy cielęcinę wraz z włoszczyzną z wywaru. Następnie warzywa kroimy w kostkę. Mięso kroimy drobno. Mieszamy śmietanę z mąką i łączymy z wywarem uprzednio nalewając go odrobinę do śmietany z mąką i wymieszając, aby się nie zważyła. Zagotowujemy i przyprawiamy solą. Potrawką zalewamy kawałki mięsa z warzywami. Dodajemy zieloną pietruszkę, groszek i chwilkę zagotowujemy. Możemy podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami i surówkami.