Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki mięsne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerstwej bułki 40 g
gotowanego mięsa wieprzowego 200 g
tłuszcz 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki mięsne

Składniki:
· Nadzienie:
· 40 g czerstwej bułki,
· 200 g gotowanego mięsa wieprzowego,
· 20 g tłuszczu,
· 20 g cebuli,
· 1 białko jaj,
· sól i pieprz do smaku.
· Ciasto:
· 1/8 litra mleka,
· 1 jajko,
· 100 g mąki,
· sól,
· 1/8 litra wody,
· 10 g słoniny do smażenia naleśników,
· 2 jajka,
· 30 g bułki tartej,
· 30 g tłuszczu do podsmażenia.


Przygotowanie:
Jajko, mleko oraz mąkę mieszamy, dodajemy soli i wody. Uważamy, aby nie powstały grudki. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy słoniną i smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron aż do wyczerpania ciasta. Bułkę moczymy w wodzie i odsączamy. Cebule obieramy, siekamy i rumienimy na tłuszczu na szklisto. Bułkę wraz z ugotowanym mięsem mielimy w maszynce. Mięso mieszamy z cebulą, pieprzem, solą oraz białkiem. Naleśniki przekrajamy na pół, smarujemy nadzieniem, zwijamy w wałeczek (nie zawijając boków). Wałeczki zwijamy w ślimaczki, końce przylepiamy białkiem i przykładamy zlepieniami do stolnicy. Kiedy zaschną, ślimaczki zanurzamy w jajku, osączamy, zanurzamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Spożywamy jako dodatek do różnych lekkich zup bądź same.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak