Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z jajkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsa wołowego b/k 1 kg
jajko 3 sztuki
pomidor 1 sztuka
smalcu 50 g
pietruszka zielona
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z jajkami

Mięso płuczemy, obieramy z powięzi i usuwamy ścięgna. Rozcinamy wzdłuż włókien, ale nie do końca (z mięsa musi powstać płaski, prostokątny płaty), po czym mięso bijemy tłuczkiem. Płat mięsa solimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i w całości układamy na płacie mięsa wraz z pomidorem. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Mięsny płat zwijamy ściśle w rulon, zaczynawszy od boku, wzdłuż którego ułożyliśmy jajka, żeby po zwinięciu znalazły się w środku rolady. Tak przygotowany rulon związujemy sznurkiem co ok. 3 cm. Brytfannę rozgrzewamy z tłuszczem i wkładamy mięso. Polewamy jeszcze tłuszczem i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy aż do miękkości, co jakiś czas polewając roladę tłuszczem a następnie skrapiając wodą. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek. Mięso kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Można polać dowolnym sosem i spożyć z surówką, ziemniakami czy też podać w formie kanapek do chleba.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak