Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki kapuściane
50 dag mąki,
25 dag margaryny,
½ butelki śmietany,
2 żółtka,
4 dag drożdży,
1 białko do posmarowania,
½ łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku,
1 główka kapusty,
10 dag cebuli,
5 dag tłuszczu,
15 dag kiełbasy.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy farsz: Kapustę czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie. Osączamy i odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy. Dodajemy pokrojoną na drobno podsmażoną cebulkę z kiełbasą. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kolejny etap: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, siekamy. Drożdże rozcieramy z tłuszczem oraz śmietaną, dodajemy troszkę soli. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kroimy prostokąty 8x6cm. Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie. Zwijamy rulony i układamy na blaszy wysmarowanej tłuszczem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i pieczemy w porządnie rozgrzanym piekarniku.