Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stroganow

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy 43,5 dag
mąki 1,8 dag
smalcu 4,5 dag
cebuli 6 dag
śmietany 6 dag
koncentratu pomidorowego 3 dag
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow

Płuczemy polędwicę, obieramy z powięzi i łoju. Kroimy w plastry na grubość ok. 0,5 cm. Następnie kroimy w kostkę o tej samej szerokości. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część z tłuszczu rozgrzewamy na patelni i rumienimy na nim cebulę. Następnie cebulę przekładamy do szerokiego rondelka. Pozostały tłuszcz mocno podgrzewamy i smażymy na nim mięso na silnym ogniu przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia oprószamy mąką. Mięso przysmażone na rumiano przekładamy do rondla z cebulą, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę oraz śmietanę. Solimy. Mieszamy doprowadzając do wrzenia. Podajemy na głębokim, okrągłym półmisku, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Danie można spożywać samo, z ziemniakami, ryżem, czy też surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak