Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki mielone w sosie pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
bułka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól, pieprz
mąka 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki mielone w sosie pieczarkowym

sos:
masło roślinne 1 łyżka
mąka ¾ szklanki
bulion z kostki ½ szklanki
sos z cytryny 1 łyżka
pieprz
gałka muszkatołowa
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka

do zmielonego mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Z masy uformować podłużne klopsiki, obtoczyć w mące, włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, obsmażyć na rumiano. W rondlu zaszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać umyte i pokrojone w paski pieczarki, posolić, chwilę smażyć. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać mleko zmieszane z mąką oraz bulion i gotować kilka minut mieszając. Przyprawić do smaku, włożyć klopsy i jeszcze chwilę razem dusić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 23.07.2012 18:01
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak