Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
mąki ziemniaczanej 15 dag
jajko 1 sztuka
mąki 4 dag
słoniny 5 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować, obrać i skręcić w maszynce. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, mieszamy na jednolita masę. Łączymy z mąką ziemniaczaną. Formujemy okrągłe kluski, po środku każdej robiąc małe wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie partiami przez ok. 4 minuty od wypłynięcia. Słoninę drobno kroimy w kostkę i na małym ogniu smażymy w trakcie gotowania klusek. Gorące kluski zaraz po wyjęciu polewamy tłuszczem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak