Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kluchy.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak sporą garść liści
sól
jajko
mąka ok 8 łyżek
pieprz
ziemniaki młode
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kluchy.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki mielę w rozdrabniaczu, odsączam wodę/sok z ziemniaków.
Krok 1 - Zielone kluchy. foto
2
Następnie mielę je jeszcze raz wraz z liśćmi szpinaku.
Krok 2 - Zielone kluchy. foto
3
Po zmieleniu jeszcze raz odsączam nadmiar soków.
Krok 3 - Zielone kluchy. foto
4
Dodaję jajko, mąkę i sól do smaku.
Krok 4 - Zielone kluchy. foto
5
Gotuję wodę z odrobiną soli i kładę łyżką 1 kluchę by sprawdzić czy jest dość mąki i się nie rozgotowuje. Gdy klucha nam się rozgotuję dodajemy trochę mąki by ciasto było gęściejsze.
Krok 5 - Zielone kluchy. foto
6
Z boczku wytapiam skwarki. Wcześniej krojąc go w paseczki. Przyprawiam pieprzem i solą.
Krok 6 - Zielone kluchy. foto
7
Kluchy gotuję 10-15 minut. Wylewam na durszlak i zalewam zimną wodą by się nie posklejały.
Krok 7 - Zielone kluchy. foto
8
Następnie dodaję do boczku i podsmażam przyprawiając pieprzem i solą do smaku (solą gdy dodaliśmy za mało soli do masy i wody.
Krok 8 - Zielone kluchy. foto
9
Smacznego :)
Krok 9 - Zielone kluchy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.01.2013 19:49
interesujące połączenie ziemniaków i szpinaku. Pomysł wart promowania
SYLKA 16.08.2012 21:03
fajne
kasienka23 02.08.2012 21:58
fajny przepis
manaika 14.06.2012 10:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak