Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowo-marchewkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 500 g
ogórki kiszone 8
ziemniaki 4
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
śmietana 12% do zabielenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowo-marchewkowa

Kroki postępowania

1
W wodzie rozpuszczamy bulionetkę.
Krok 1 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
2
Włoszczyznę myjemy i obieramy.
Krok 2 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
3
Wyjmujemy marchewki, a resztę zalewamy wodą. Razem z bulionetką gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Krok 3 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
4
Odłożone marchewki ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 4 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
5
Podobnie robimy z ogórkami tylko trzemy je na mniejszych oczkach.
Krok 5 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
6
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 6 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
7
Gdy włoszczyzna się ugotuje wyjmujemy ją, a do wywaru wkładamy startą marchewkę oraz ziemniaki. Wsypujemy również wszelkie przyprawy ziołowe takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy.
Krok 7 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
8
Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucamy starte ogórki kiszone.
Krok 8 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
9
Od tego momentu zupę gotuję około 6 minut na wolnym ogniu.
Krok 9 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto
10
Ugotowaną zabielamy śmietaną. Smacznego.
Krok 10 - Zupa ogórkowo-marchewkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 20.02.2013 19:52
pyszna zupka , uwielbiam ten winki smak, najlepsza z grzankami smażonymi na maśle
olkaaa 18.09.2012 09:46
fajna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak