Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości 25 dag
grzyby 1 dag
mieszanka warzywna 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik

Składniki:
25 dag kości,
1 dag grzybów,
25 dag mieszanki warzywnej,
12 dag kaszy jęczmiennej,
1,5 litra wody,
4 dag masła,
20 dag obranych ziemniaków,
1 natka pietruszki,
koperku do smaku,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Kości, grzyby i warzywa opłukać, następnie oczyścić i ugotować wywar. Krupy opłukać i wymieszać z wodą. Dodać część masła i rozkleić. Wywar odcedzamy. Jarzyny, grzyby z wywaru pokroić na drobno. Do odcedzonego wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotować. Wywar łączymy z rozklejonymi jarzynami, krupkami. Solimy do smaku. Wlewamy do wazy. Dodajemy resztę surowego masła. Drobno siekamy zieloną pietruszkę i koperek. Krupnik serwujemy sam, ze śmietaną lub surowymi żółtkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak