Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
mąka 500 gram
cukier 3 łyżki
drożdże 40 gram
margaryna 80 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwką

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Śliwki umyć, usunąć pestki.
Kiedy drożdże urosną dodać szczyptę soli, żółtko, Kasię oraz letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Z gotowego ciasta uformować placuszki wielkości dłoni, na środek położyć pół śliwki, Posmarować stopioną Kasią.
Piec 15 minut w temp. 180'C.

Drożdżówki zrobiłam na Weekend z Kasią.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 27.06.2012 11:01
cudowne
Betka 31.05.2012 14:23
pychotka;))
1j1o1l1a1 29.05.2012 22:35
ciekawa drożdżówa :)
czekoladka_m 29.05.2012 16:37
fajnie wyglądają, jak takie oczka;)
Hanna5 29.05.2012 15:41
bardzo fajne
Rafał10 29.05.2012 15:14
wygląda jak arcydzieło !
daria2911 29.05.2012 15:02
super, smacznie wygladaja
daria2911 29.05.2012 15:02
super, smacznie wygladaja
Agnieszka91 29.05.2012 14:12
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak