Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 600 g
czosnek 2 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 sztuka
tymianek 4 gałązki
sól truflowa 1 do smaku
szalotki 2 sztuki
smardze z zalewy 8 sztuk
ser gorgonzola 3 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
zblanszowane liście szpinaku 100 g
suszone pomidory Smak 6 sztuk
sól 1 do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 do smaku
dekoracja 0 0
kawior czarny 4 łyżeczki
limonka 1 sztuka
wino białe 100 ml
parmezan 2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 sztuka
oliwa 0,5 szklanki
oliwa 4 łyżki
tymianek 1 do smaku
sok z limonki 1 (do smaku)
kiełki kilka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś podany z sosem gorgonzola ze smardzami, szpinakiem i czarnym kawiorem

Sposób przygotowania:

Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser gorgonzola i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.

Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem gorgonzola ze smardzami i szpinakiem. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.08.2014 17:25
zjadłoby się niamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak