Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańska zupa Miso do sushi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 5 szt.
por (biała część) 400 gram
pietruszka korzeń 2 szt.
seler korzeniowy 250 gram
pasta sojowa MISO 250 gram
dymki ze szczypiorkiem 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
głony photai nitki suszone 25 ram
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
sezam do posypania
woda
tofu 100 gram
fasola 300 mamut

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska zupa Miso do sushi

Tradycyjnie zupę MISO przygotowuje się do dań kuchni Japońskiej, na przykład sushi,i aby rozgrzać żołądek i przygotował go na surową rybę.

Jako ze zupka miała być wegetariańska, odeszłam od tradycyjnego składu (buliony rybnego) i przygotowałam ją w 100% bez mięśnie, ale za to bardzo aromatycznie, na wywarze z warzyw i grzybów shitake.

Kapelusze grzybów zalewamy gorąca wodą w garnku, najlepiej na cała noc a przynajmniej na godzinkę. Obieramy marchewki kroimy je na pół, oczyszczamy i seler i pietruszkę i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do grzybów, na ogniu lub w piekarniku opalamy chwile czosnek i dorzucamy do wywaru. Całość zagotowujemy na dużym ogniu.
Gotujemy pod przykryciem 1,5 godzinki tak jak zwykły rosół. W tym czasie moczymy w wodzie glony.

Po tym czasie zlewamy wywar, wyciągamy 5 grzybków i kroimy w paseczki wrzucamy je z powrotem. Dodajemy imbir i pieprz. Fasole myjemy i kroimy na 3 cm kawałki wrzucamy do buliony, szatkujemy dymki i dodajemy. Dokładamy pastę miso i glony, całość gotujemy na małym ogniu 45 minut.

Ciepła zupę podajemy w małych miseczkach, należy jeść ja posypana sezamem i z dodatkiem kilku kostek tofu (które można wcześniej trochę doprawić)

Najlepiej smakuje jedzona tradycyjnie ( przy pomocy pałeczek wyjadamy warzywka, a następnie wypijamy bulionik)

Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.07.2012 10:05
nie jadłam
Ankha 30.05.2012 17:43
Przeczytałam i czuję się głodna jak wilk:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak