Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka węgierska

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier 150 gram
margaryna 150 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
jabłka 750 gram
cukier 100 gram
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe 50 gram
marmolada 5 łyżek
orzechy włoskie 50 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka węgierska

Mąkę przesiać przez sito, dodać KASIĘ, cukier, jajka i sól.
Wszystko razem posiekać.
Ciasto zawinąć w folię i i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne.
Dusić 10 minut w niewielkiej ilości wody z cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Wcisnąć sok z cytryny. Dwie trzecie ciasto cienko rozwałkować wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
Spód po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku 15 minut nagrzanym do 200°C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
Ciasto ostudzić nie wyjmując z tortownicy.
Chłodne posmarować konfiturą.

Ciasto zrobiłam na weekend z Kasią.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 13.07.2012 19:30
mniam pyszne
Rafał10 07.06.2012 12:24
Wygląda smacznie :) Ale pewnie w smaku jeszcze lepsza niż by się spodziewało !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak