Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza w wersji mini

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
sól 1/4 łyżeczki
Pomidory całe z puszki 3/4 puszki
czosnek 2 ząbki
chili Prymat 1 szczypta
sól 2 szczypty
olej do smażenia 2 łyżki
ser mozarella 125 g
pieczarki 3 sztuki
białe szparagi 6 sztuk
oliwki czarne Smak 8 sztuk
sól 2 szczypty
cukier 1 szczypta
drożdże suche 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 2 szczypty
Bazylia suszona Prymat 3 szczypty
woda 100 (ciepła)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
oliwa 1/2 łyżki
oregano 2 szczypty
oregano 3 szczypty
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza w wersji mini

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć chwilę 2 szczypty oregano, 2 szczypty bazylii, 1 szczyptę chilli, 1 szczyptę pieprzu. Do przypraw dodać rozgnieciony czosnek smażyć 1/2 minuty i dodać pomidory pokrojone w kostkę (bez soku z puszki). Całość smażyć tak długo, aż do odparowania wody z pomidorów. Pod koniec smażenia pomidory doprawić do smaku solą.
Szparagi dobrze obrać pozostawiając główki bez naruszenia. Gotowe szparagi gotować na parze przez 5 minut z dodatkiem dwóch szczypt soli i szczypty cukru. Kulę mozarelli odcedzić z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Paprykę umyć i pokroić w paski. Oliwki odcedzić z nadmiaru wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część rozwałkować dość cienko (około 3 mm) w kształt koła (średnica ok. 13 cm). Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku bazylią i oregano . Na mozarellę wyłożyć równomiernie pieczarki, szparagi, paprykę i oliwki. Warzywa na pizzy doprawić do smaku bazylią i oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.12.2013 16:37
lubimy pizze i mini i max :)
malina 18.11.2013 12:01
coś dla mojego wnuka
Iwona32 17.06.2013 18:45
fajnie wygląda:)
AZgotuj 04.04.2013 11:49
świetna:)
barbara11561 28.02.2013 11:39
świetna pizza
Łucja 03.02.2013 23:03
jaka ładna :)
m1monika 22.07.2012 18:16
pyszna :-)
caralajna 04.06.2012 08:22
świetnie wygląda
Kuchareczka2 02.06.2012 10:57
pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje
Rafał10 29.05.2012 15:19
pychotka! Uwielbiam takie mixy !!
gosia47-47 29.05.2012 12:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak