Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi dla cierpliwych

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi 4 szklanki
woda 6 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżki
ocet ryżowy 13 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi dla cierpliwych

Kroki postępowania

1
Dobre sushi to nie tylko wyraziste świeże dodatki, nie zapominajmy że jego podstawą jest ryż. Dlatego kupując ryż do sushi postarajmy się kupić ten wyprodukowany w Japonii a nie Włoszech, i potraktujmy go czule a smakowicie się odwdzięczy.

Ryż odmierzamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą, następnie mieszamy ryż dłonią, delikatnie "piorąc go", w naczyniu przez minute, aż woda stanie się bardzo mleczna, odlewamy wodę i zalewamy ryż świeżą.
Krok 1 - Ryż do sushi dla cierpliwych foto
2
Następnie czynność powtarzamy jakież 8 razy aż nasionka staną się śnieżno białe a woda po "praniu" bardziej przejrzysta.
Odsączamy ryż i przekładamy go do garnka zalewamy 6 szklankami wody, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu.
Krok 2 - Ryż do sushi dla cierpliwych foto
3
Gdy ryz się zagotuje przekładamy garnek na malutki palnik i trzymamy 10 minut na malutkim ogniu, następnie przez 5 minut trzymamy bez przykrycia i delikatnie mieszamy aby ryz nie przypalił się. Odparowany ryż przekładamy do szerokiego naczynia tak by mógł swobodnie parować.
Krok 3 - Ryż do sushi dla cierpliwych foto
4
W tym czasie małym garnczku lub metalowym kubku przygotowujemy zalewę. Wlewamy ocet dodajemy sól i cukier i podgrzewamy na małym ogniu cięgle mieszając tak by składniki rozpuściły się. Następnie schładzamy ciecz, (na balkonie lub w inny sposób) do temperatury pokojowej.
Ryż w szerokiej misce skraplamy zalewą, i delikatnie mieszamy. Całość jest najlepsza do użycia gdy osiągnie temperaturę ciała.Tak wiec ryz powinno się trzymać owinięty ciepłym ręcznikiem lub kocem i trzymany pod pokrywką, by za szybko nie wystygł.

Smacznego !
Krok 4 - Ryż do sushi dla cierpliwych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.01.2014 17:00
- kasnojo Myszk - twoje wypowiedzi brzmią jak jawna reklama...
kasnojo 19.08.2013 15:32
Polecam ryż z Kalifornii np KIMPO, jest naprawdę niezły i tani :) Ryż z Japonii to lekka przesada, szczególnie po tych elektrowniach :D
Fiffi 08.05.2013 23:09
muszę kiedyś spróbować
pacpaw 03.01.2013 19:25
z tak przygotowanym ryżem każde sushi będzie udane
pioge7 29.05.2012 12:53
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak