Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w sosie waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 5 szt.
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżki
Kawałek wanilii lub cukier wa

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w sosie waniliowym

Dojrzałe gruszki, ale niezbyt miękkie i nie obite umyć i cienko obrać. Przekroić na połówki i wydrążyć gniazdka nasienne za pomocą specjalnej łyżeczki. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Po ugotowaniu odsączyć na sicie i ułożyć po dwie połówki w salaterce. Zalać sosem i ochłodzić w lodówce. Żółtka i całe jajko ubić na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodać mąkę i rozprowadzić dwiema łyżeczkami mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem wanilii lub cukru waniliowego i do gorącego wlewać jajka energicznie mieszając zagotować. ostudzić mieszając od czasu do czasu, by na wierzchu nie utworzyła się skorupa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 29.05.2012 11:54
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak