Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos waci

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kwaszona 1 kg
grzyby suszone 5 dag
wieprzowina 50 dag
wołowina 50 dag
kiełbasa 50 dag
cebula 3 szt.
powidła śliwkowe 2 łyżki
kminek 1 łyżeczka
sól
pieprz
kapusta świeża

Przepis i sposób przygotowania na: bigos waci

Kapustę kwaszoną pokroić drobno, zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę, kminek, mięso wieprzowe lub golonkę. Można dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kapustę świeżą obrać z nadpsutych liści, opłukać, poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować razem z uprzednio namoczonymi i pokrojonymi grzybami. Mięso wołowe opłukać, pokroić w kostkę, obrumienić i udusić z przyrumienioną cebulą. Gdy kapusta kwaszona i mięso wieprzowe będą miękkie, mięso wyjąć, pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z mięsem wołowym i sosem powstałym z duszenia. Połączyć kapustę kwaszoną z kapustą świeżą. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na tłuszczu, dodać do bigosu. Przyprawić powidłami śliwkowymi, solą, pieprzem, zagotować. można dodać różne pieczenie jak cielęcą, z dziczyzny, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 13.08.2012 19:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak