Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa wanilia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7
mąka pszenna 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 400 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1
woda 3 łyżki
kakao 2 łyżki
margaryna 50 g
cukier puder 6 łyżek
dżem wiśniowy 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa wanilia

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szklanką cukru. Dodajemy żółtka, a także szklankę mąki pszennej, 1/2szklanki mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej blachy. Pieczemy około 45minut w temperaturze 180stopni.

KREM: Gotujemy 300ml mleka, a w 100ml mieszamy 2łyżki mąki pszennej i 2łyżkimąki ziemniaczanej, a także szklankę cukru i cukier waniliowy. Wszystko łączymy i gotujemy budyń. Następnie budyń należy ostudzić i miksujemy dodając kawałkami margarynę.

Biszkopt przekrawamy na dwie części. Najpierw smarujemy dolną część biszkoptu dżemem wiśniowym a potem smarujemy kremem budyniowym. Nakrywamy drugą połową biszkoptu.

POLEWA: Do garnka dodajemy 2łyżki wody, 50dag margaryny, kakao i cukier puder. Zagotowujemy tą masę, studzimy i polewamy wierzch biszkoptu. Schładzamy ciasto w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 13.03.2013 09:27
mniam ekstra;)
Andysz 11.06.2012 01:24
pychota!;)
Chojłówna 07.06.2012 12:33
skusiłabym się:D
justys759 29.05.2012 18:55
mmm pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak