Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
drożdże 1/3 opakowania
cukier do smaku ok. 5 łyżek
jajko 2 szt
roztopione masło 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Parowce

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy, ale nie może być gorące. Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Mąkę przesiać przez sito i dodać zaczyn i jajka i roztopione schłodzone masło. Zagniatany dokładnie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Krok 1 - Parowce foto
2
Gdy wyrośnie jeszcze raz zagniatamy ciasto i formujemy parowce kulki. Uformowane kulki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Parujemy na parze przez ok 15 minut. Podajemy ze śmietaną, z cukrem lub owocami.
Krok 2 - Parowce foto
3
Parujemy na parze przez ok 15 minut. Podajemy ze śmietaną, z cukrem lub owocami.
Krok 3 - Parowce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 29.05.2012 11:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak