Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki Babuszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dag
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżeczki
cukier puder do posypania
jajko 2 sztuki
olej do smażenia
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki Babuszki

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże zasypać cukrem i odstawić na 5 minut po czym rozpuścić je w 3/4 szklanki letniego mleka.W misce z mąką zrobić miejsce i wlać rozczyn, a następnie rozczyn lekko posypać mąką. Odczekać 10-15 minut aż rozczyn lekko podrośnie. Następnie dodać jajka i wymieszać ciasto, Gdy ciasto będzie za gęste dodać mleka. Gdy ciasto ma właściwą konsystencję odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, miskę można przykryć ręcznikiem. Gdy ciasto wyrośnie, nakładać na patelnie placki i smażyć na oleju na złoto z obu stron. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 20.10.2012 09:05
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak