Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka drożdżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
drobny cukier 60 gram
roztopione masło 4 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 16 gram
drożdże 20 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
mleko 2 łyżki
mak/sezam/kruszonka
jajko 1 rozmącone
mąka chlebowa 3,5 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w połowie mleka, wlać do mąki. W pozostałym mleku roztrzepać jajko i dodać masło również wlać do mąki. Dosypać cukier i sól. Wyrabiać kilka minut by ciasto było gładkie. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Krok 1 - Chałka drożdżowa foto
2
Wyrobić ponownie i zapleść. Przykryć i zostawić na 40-60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Posypać makiem/sezamem/ kruszonką.
Krok 2 - Chałka drożdżowa foto
3
Piec w temp 175°C przez 25-30 minut aż góra chałki będzie brązowa.
Studzić na kratce.

Smacznego.
Krok 3 - Chałka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 15.06.2012 10:43
wyrosła pięknie! ja dawno już chałki nie robiłam, ale w przyszłym tygodniu chyba upiekę, bo mam straszną ochotę na chałkę ze świeżymi truskawkami:)
Hanna8 05.06.2012 16:51
dziękuje bardzo. Moja pierwsza chałka... jestem z siebie dumna:)) tak nieskromnie pisząc
leonkot 31.05.2012 16:42
przepięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak