Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 1 szt.
pieczarki 20 dag
jajko 3 szt.
mleko ½ szklanki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: babka ziemniaczana

Boczek, obraną i pokrojoną cebulę usmażyć, lekko rumieniejąc razem z oczyszczonymi, opłukanymi i pokrojonymi pieczarkami. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Dwa spore ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę. Pozostałe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Odlać ½ szklanki soku ziemniaczanego i wlać gorące mleko. Masę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z gotowanymi ziemniakami i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem, dodać boczek z cebulą i pieczarkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w średniej temperaturze około dwie godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak