Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieprzowina teriyaki z grzybami mun i brokułami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wieprzowina 250 gram
brokuł 1 średni
grzyby mun 1 garść
makaron Chow Mein 200 gram
sos teriyaki
czosnek
sezam
imbir
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: wieprzowina teriyaki z grzybami mun i brokułami

Zaczynamy od zamarynowania wieprzowiny.Mięso kroimy w paseczki. 2-3 łyżki sosu teriyaki łączymy z ząbkiem czosnku i startym imbirem (ok 1cm) i winem (ok 30ml), tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

Namaczamy grzyby mun zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowujemy makaron. Prażymy sezam ( ja prażę hurtowo i mam zawsze zapas). Brokuły dzielimy na różyczki, a grzyby mun kroimy w paski.
W dobrze nagrzanym woku bądź na patelni podsmażamy mięso, dodajemy grzyby mun i brokuły. Smażymy około 5 minut energicznie potrząsając. Dodajemy makaron i sezam, smażymy jeszcze chwilę. Jeśli trzeba doprawiamy sosem teriyaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak