Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane kwiaty czarnego bzu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwiaty czarengo bzu 8 baldachów
jajko 1 szt
mleko 2% 0,5 szklanki
woda gazowana 0,5 szklanki
mąka według potrzeby
cukier brązowy do smaku
imbir świeży 3 cm
wiórki kokosowe 200 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane kwiaty czarnego bzu

To ostatnio bardzo popularna potrawa, dlatego ja też postanowiłam spróbować, jak smakuje. Ponieważ robię nalewki z kwiatów bzu i wiem, jaki mają zapach wzbogaciłam ciasto imbirem.

Kwiaty czarnego bzu świeże i najlepiej rosnące z dala od drogi delikatnie zerwać. Najlepiej ich nie płukać, żeby nie stracić drogocennego pyłku kwiatowego. Z mleka, wody, mąki, jajka, cukru i odrobiny soli przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ciasta.
Maczać kwiaty w cieście posypywać wiórkami kokosowymi i wkładać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja nie panierowałam łodyżek kwiatowych, bo posłużyły mi one tylko do ozdoby i wygodnego obracania kwiatów na patelni.
Powiem wprost danie nie było złe, ale nie powaliło mnie na kolana...wypróbowałam też wersję bez imbiru ale zdecydowanie wersja z imbirem jest lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 11.09.2013 18:46
fajny przepis
iziona 23.08.2012 08:45
W tym roku strasznie mnie kusiły, ale brakło mi odwagi :)
dorotka0000025 23.07.2012 14:29
nigdy nie probowalam a ostatnio ogladalam jak panieruja w podobny sposob kwiaty akacji
dorotka0000025 23.07.2012 14:29
nigdy nie probowalam a ostatnio ogladalam jak panieruja w podobny sposob kwiaty akacji
Rafał10 19.06.2012 12:17
nigdy nie jadłam, musi być pyszne :) tylko kiedy rosną te kwiaty żebym mogła wypróbować Twój przepisik :)
ziutula
ziutula 05.06.2012 10:28
jako dziecko już jadłam, u babci na wsi było pełno bzu i kwiaty panierowane a owoce na zimowe soki
Ankha 04.06.2012 14:21
O kurczę,jestem do tyłu z nowinkami:)
MAR3STA 31.05.2012 17:10
świetne na pewno wypróbuję
treonina 28.05.2012 11:37
bardzo dziękuję za ten przepis! uwielbiam czarny bez :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak