Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko pół litra
margaryna 15 dag
mąka 45 dag
cukier 2 łyżki
mak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml mleka. Wlać do miski, dodać do tego 1 jajko, i 4 żółtka. Następnie dodać cukier, i 400 ml mleka (to co zostało po odlaniu). Wymieszać. Dodać mąkę, margarynę rozpuścić. Dodać jeszcze ciepłą do ciasta. Wymieszać wszystko. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyłożyć na jedną połowę maku (puszka 1 kg), zwinąć w rulon, dać na wysmarowaną margaryną brytfannę. To samo zrobić z druga częścią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 03.08.2012 10:50
bardzo lubię
plocia 22.07.2012 22:50
ale byś dogodziła mojemu mężowi tym ciastem :)))
Anka1 31.05.2012 16:25
kocham strucla:D
Iwusia 30.05.2012 22:46
wygląda wspaniale
Agnieszka91 28.05.2012 13:59
lubię taką
Agnieszka91 28.05.2012 13:59
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak