Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops dietetyczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 szt
manna 1/2 szklanki
sól, pieprz do smaku
groszek 1 puszka
kukurydza 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Klops dietetyczny

Groszek osączyć z zalewy. Z mięsa, manny, jaja wyrobic jednolitą masę. Przyprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możemy dodać siekaną zieleninę. Do masy mięsnej dodać groszek i dokładnie wymieszać. Masę przełozyć do aluminiowych foremek. Następnie włozyc do torebki foliowej, szczelnie zawiazac. Tak zawinięte mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować godzinę od momentu zagotowania. Po ugotowaniu przestudzić i pokroić w plastry. Podana porcja wystarcza na 2 foremki długosci 16 cm. Mieso mozna tez upiec w piekarniku (wtedy nie zawijamy w torebki foliowe).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 14.08.2011 12:37
dietetyczny ale smaczny!
caroline1983 03.06.2011 20:54
Dla osób zdrowych jak najbardziej mozna doprawic bardziej. Przepis pochodzi z czasu kiedy byłam zmuszona stosować diete lekkostrawna i dlatego potrawa jest tak delikatna.
anemon 03.06.2011 07:26
Fajny pomysł. Ja zawsze piekę w piekarniku, muszę wypróbować z tymi torebkami foliowymi.
SmacznaPyza 08.12.2010 10:01
chyba bym pokombinowała z mocniejszym doprawieniem, ale może właśnie taki delikatny żeby był dietetyczny? może dla osób, które nie mogę ostrzej?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak