Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekki sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier puder 0,5 szklanki
ekstrakt wanilii 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
serek homogenizowany 1 opakowanie
sól
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: lekki sernik

Bardzo lekki, prosty sernik który zawsze wychodzi. Ser - może być już zmielony, ważne, by nie miał żadnych dodatków. Najlepszy smak uzyskuje się z sera tłustego lub śmietankowego.

Zaczynamy od zmielenia sera - trzykrotnie. Miksujemy chwilę z serkiem homogenizowanym i ekstraktem waniliowym, Oddzielamy żółtka i ucieramy je do białości z cukrem, następnie lekko ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy masę serową z jajeczną, dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy.

Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i pieczemy najpierw 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Studzimy w piekarniku, po około godzinie można uchylić drzwiczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 11.06.2012 13:11
wygląda apetycznie:)
cooleczka 30.05.2012 21:26
super
halina17 27.05.2012 22:09
smaczny sernik
foczka-ks 27.05.2012 21:50
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak