Smalec do chleba

Smalec do chleba

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina mielona ;ub pokrojona w kostke

    2 kg
  • cebula

    2 szt
  • ziola prowensalskie

    do smaku
  • boczek

    20 dag
  • kiełbasa

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę włożyć do garnka i wytapiać na niezbyt silnym ogniu. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i jak skwarki zaczną nabierać złotego koloru dodać do słoniny. Smażyć jeszcze ok 20-30 minut. Cebulę drobno posiekać. Po zestawieniu z ognia dodac do smalcu posiekaną cebulę. Gorący smalec przelać do słoików i do każdego słoika wsypać zioła prowansalskie ( 1 łyżeczka ziół na słoik półlitrowy). Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce do stęgnięcia. Przechowywać w lodówce. Jeśli ktoś lubi to razem z cebula może jeszcze dodać starte na tarce z dużymi oczkami jabłko. Podaweć na pieczywie lekko posolony. Pyszne z kiszonym ogórkiem. Zioła i cebulę koniecznie trzeba dodać na końcu bo w przeciwnym razie mogą się przypalić i smalec nabierze gorzkiego smaku. Smalec można też przelać do innego naczynia, ale moim zdaniem słoiki sa najwygodniejsze. Zamiast ziół prowansalskich dodaję czasami przyprawe do gyrosa. Każdy może też wypróbować inne dodatki np.suszone starte grzyby, majeranek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

07.03.2012 08:57
często topię smalczyk do chleba:)

Justyna Jussstiii

05.10.2011 15:14
super

eli_555

17.09.2011 23:57
pyszny,robię podobny

Grazyna0211

12.08.2011 10:10
pyszny jest taki smalec własnej roboty

Mati13

15.06.2011 18:12
bardzo lubie

Mati13

15.06.2011 18:12
bardzo lubie

anemon

24.04.2011 18:33
Fajny pomysł.

aacaac

13.04.2011 08:33
pyszne

Dorota71

23.09.2010 08:06
świetne

Malinka

27.08.2010 19:51
Posmarować chlebek takim smalcem i jeszcze ogóreczka kiszonego-SUPER SMAK!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat