Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z ciasta francuskiego z serkiem bałkańskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 250 g
czosnek 2-3 ząbki
miękkie masło 100 g
serek bałkański 1 opakowanie
żółtko jajek 1
sól
pieprz
bazylia świeża kilka listków
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z ciasta francuskiego z serkiem bałkańskim

Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować na niej ciasto francuskie. Przy pomocy talerza wycinamy koło o średnicy około 20 cm i dzielimy na 8 równych części. W miseczce ucieramy masło z czosnkiem i dodajemy łyżeczkę tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem (wg. uznania). Smarujemy trójkąciki małą ilością masła czosnkowego. Kładziemy na każdym 1 listek bazylii i kawałek serka bałkańskiego (jest on dostępny w Lidlu). Zwijamy każdy kawałej ciasta, zaczynając do szerszego brzegu. Tak przygotowane rgaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni C i pieczemy przez około 15 min, aż zaczną nabierać złotego koloru.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 27.05.2012 12:48
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak