Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzki letni tort truskawkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
krem waniliowy
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 250 ml
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
wanilia 1 laska
Dodatki:
śmietana kremówka 500 ml
truskawki 750 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzki letni tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania kremu waniliowego. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i ziarenka z rozciętej laski wanilii. Rondelek stawiamy na maleńkim ogniu i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż krem zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić do zagotowania kremu!) Gęsty krem przekładamy do chłodnej miski, przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać kremu- dzięki temu nie powstanie na nim twarda skorupka). Jak krem ostygnie, to miskę wstawiamy do lodówki. Krem waniliowy musi być dobrze schłodzony- najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Krok 1 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
2
Teraz czas na zrobienie biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie bardzo puszysta, dodajemy kisiel zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, ale już bez ubijania, mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy to tortownicy, z dnem wysmarowanym masłem, (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Krok 2 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
3
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 1/3 śmietany mieszamy ze schłodzonym kremem waniliowym.
½ kg truskawek kroimy na plasterki.
Krok 3 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
4
Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty.
Krok 4 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
5
. Spód kładziemy na talerzu lub paterze, wykładamy połowę kremu waniliowego i połowę pokrojonych truskawek (bardziej przy brzegach niż na środku), przykrywamy drugim blatem, kładziemy resztę kremu i pokrojonych truskawek i przykrywamy wierzchem biszkoptu
Krok 5 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
6
Robimy czapę z bitej śmietany i ozdabiamy truskawkami (część możemy pokroić, część zostawić w całości, nawet z szypułkami :-)
Krok 6 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto
7
Szwedzki letni tort truskawkowy
Krok 7 - Szwedzki letni tort truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 05.08.2012 20:31
wygląda przepysznie
barbarella 27.05.2012 14:59
wow, idealny na upaly

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak