Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 25 dkg
cukier puder 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 2
śmietana 1/2 szklanki
jabłka 1 1/2 kg
wanilia
cukier 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

jabłka umyć, obrać pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdka nasienne, wrzucić do rondla polać niewielką ilością wody rozgotować dodać cukier i wanilię wymieszać- wystudzić. mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło dokładnie wymieszać-posiekać nożem, następnie dodać cukier puder żóltka śmietanę oraz wanilię i szybko zagnieść. przygotowane ciasto schłodzić, wyjąć podzielic na 2 części jedną część rozwałkować ułożuć na blaszce posypać równomiernie bułką tartą, a następnie pokryć masą jabłkową rozwałkować drugą część, ostrożnie przenieść na wałku przykryć jabłka upiec w nagrzanym piekarniku 180 st posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 01.07.2012 21:54
pyszne ciasto
Justyna Jussstiii 30.09.2011 14:36
super
misia53 04.04.2011 21:52
Szarlotka zawsze chodliwa.....
iga2 28.02.2011 19:50
zjadło by się
eduszo
eduszo 25.11.2010 11:01
Kocham to ciasto,jedno z mich ulubionych.
Emilia22 05.10.2010 19:08
uwielbiam szarlotkę
wedith1 27.09.2010 08:41
Lubię szarlotkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak