Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 8 sztuk
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
rabarbar 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
orzechy włoskie 100 gram
mleko 625 mililitr
budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowe

Białka ubijamy z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszając dodajemy po trochu do jajek. Wykładamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół.
Rabarbar obieramy i myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i gotujemy na papkę. Wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do rozpuszczenie. Lekko studzimy.
Orzechy mielimy i zalewamy 125 ml ciepłego mleka. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając zimny budyń. Na koniec dodajemy orzechy uważając aby krem nam się nie zważył.
Na placek biszkoptu wykładamy rabarbar. Przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy krem. Przed podaniem ciasto posypujemy startą czekoladą mleczną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.05.2016 21:35
smaczne ciasto
eliza135 07.12.2012 20:40
ekstra ciasto
Robert10 27.05.2012 11:06
znakomite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak