Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z pieprzem młotkowanym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas do żurku 220 ml
pieprz młotkowany 1 łyżeczka
ziemniaki 6 szt
biała kiełbasa 2 szt
boczek wędzony 200 g
śmietana 100 ml
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z pieprzem młotkowanym

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i wrzucamy je do wody z kiełbasy. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz młotkowany, ziele angielskie, liście laurowe. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek i majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 13.01.2015 00:11
dziękuję i polecam :)
emeslive 17.11.2012 17:48
Bardzo fajny, tradycyjny żurek. Podoba mi się ten przepis.
Katarzyna40 27.09.2012 18:31
pieprwszy raz słyszę taką nazwę pieprzu. ciekawe
andrzej10 21.09.2012 12:11
dobre
Margo1 19.09.2012 09:59
apetyczny
Margo1 19.09.2012 09:59
apetyczny
andrzej10 17.09.2012 07:20
ciekawe
Rafał10 01.07.2012 11:17
ale bym zjadła taki żureczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak