Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z szafranem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 200 g
jajko 4 szt
Szafran nitki Prymat 1/2 łyżeczki
cukier biały 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
posypka czekoladowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z szafranem

Składniki wyjmujemy na 30-40 minut wcześniej,aby miały taką samą temp.Szafran rozbijamy w moździerzu. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego szafran. Mąkę przesiewamy do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo cukier i cukier waniliowy. Łączymy z aromatem waniliowym.Do masy dodajemy na przemian przesianą mąkę i mleko z szafranem cały czas miksując na małych obrotach. Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i zapiekamy w 180 około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem,czy będzie suchy. Po upieczeniu studzimy a polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy babkę i od razu posypujemy kuleczkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.08.2015 21:45
fajna babka
Margo1 19.09.2012 09:59
pewnie ze warto
Margo1 19.09.2012 09:59
pewnie ze warto
andrzej10 28.08.2012 00:10
warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak