Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZPARAGI ZAPIEKANE POD SEROWYM BESZAMELEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 1 KG
ostryw smaku ser 200 g
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
olej 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: SZPARAGI ZAPIEKANE POD SEROWYM BESZAMELEM

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.04.2013 20:49
pyszny pomysl
Goya 05.02.2013 18:03
wyśmienite
Dorian 03.02.2013 21:29
super
dorotka0000025 17.12.2012 15:41
mniam
Wacław 09.12.2012 10:50
na pewno smaczne !
Motorek 04.10.2012 14:01
extra
Miki 05.08.2012 13:06
mniam
maciek7 02.08.2012 19:24
super
Grazyna0211 31.07.2012 17:35
smaczne danie
sunnymood 19.06.2012 22:20
szparagi!!! Mniam
Katarzyna59 03.06.2012 15:04
świetne
Rafał10 28.05.2012 07:25
wszystko idealnie ! Kocham szparagi, a Ty je tak dobrze dobrałaś do reszty w tym daniu!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak