Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel ze świeżych truskawek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
woda 1/2 litra
cukier do smaku
sok z cytryny 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel ze świeżych truskawek

Truskawki zmiksować i przetrzeć przez tak gęste sito, aby usunąć pesteczki.
Mus truskawkowy podgrzać z 400ml wody i cukrem, aż zawrze.
W międzyczasie rozpuścić w 100ml wody mąkę ziemniaczaną, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać - wlać na wrzący wywar truskawkowy.
Mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zawrze ponownie.
Podawać na ciepło, bądź po schłodzeniu, wówczas z dodatkiem śmietanki lub jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 27.05.2015 10:54
kisiel, smaczna i szybka przekąska
wiola333 02.12.2012 09:58
mniam
Renata22 09.07.2012 09:23
świetny
Habibi 27.05.2012 00:09
Serdecznie zapraszam do zapoznania z moimi przepisami :) *** Z pewnością każdy, wśród nich, znajdzie coś smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak