Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks z kwiatami czarnego bzu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
maślanka 0,5 szklanki
olej 3 łyżki
kwiaty czarnego bzu 10 baldachów
rodzynki garść
żurawina garść
daktyle garść
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: keks z kwiatami czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu po zerwaniu położyć na białym tle, żeby pozbyć się robaków. Poodcinać łodygi. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać do miski razem sodą, dodać ubite jajka, maślankę i olej. Dokładnie połączyć składniki. Dodać bakalie i kwiatki czarnego bzu, wymieszać i przełożyć do formy keksowej (23 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej startą bułką. Piec około 45 minut w 175 stopniach. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 14.09.2013 14:12
pyszny deser
Krystyna32 05.09.2013 07:59
pyszne ciasto
Wafelek2601 09.08.2013 20:51
Wyśmienity
IwonaKa 04.08.2013 13:20
nigdy nie jadłam,bardzo oryginalny przepis
TEtalicha 24.05.2013 15:19
nigdy sie z nim nie spotkałam, fajan propozycja
Zosia1 20.04.2013 00:16
ciekawa innowacja
anemon 16.03.2013 12:34
Toś mnie zaskoczyła, myślałam, że z kwiatów bzu można tylko sok zrobić, a tu proszę, keks jak sią patrzy.
cooleczka 25.01.2013 10:31
z czarnego bzu to tylko sok piłam, był smaczny, więc babka zapowiada się świetnie
ONY_za_kare 25.01.2013 10:27
nie miałem okazji jeść jeszcze w niczym kwiatu bzu... ale na pewno spróbuję!
ben-ka 18.09.2012 08:02
świetny pomysł.
RenataZ-et 11.09.2012 19:18
Ślicznie wygląda
Fiffi 03.09.2012 14:34
kwiaty mają lekko miodowy posmak i są bardzo smaczne, wiec calośc musi byc super
Katarzyna59 02.09.2012 12:30
uwielbiam
andzia123 30.08.2012 10:36
super
paula99926 22.08.2012 18:56
apetyczny
paula99926 22.08.2012 18:56
apetyczny
kate.500 06.08.2012 18:05
pycha
caralajna 05.08.2012 14:16
też mieszkam w bloku (i żałuję ;)), ale wiem gzie rośnie w czystym środowisku..
Iwusia 05.08.2012 11:24
nie miałam nigdy okazji jeść kwiatów bzu ... i żałuję że mieszkam w bloku.
Dorota37 30.07.2012 09:48
nietypowa propozycja super
mirosława4 20.06.2012 21:16
wygląda kusząco :)
Betka 10.06.2012 08:15
mmmmmmmmm na pewno pyszny;)
Ankha 04.06.2012 14:29
Ciekawe jak smakują kwiaty po obróbce...
Anna169Hosz 01.06.2012 08:16
Ciekawe zastosowanie dla kwiatów czarnego bzu. Ciasto pewnie ma intensywny zapach?
Monika78 30.05.2012 14:58
pieknie wyrosniety!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak