Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe pazurki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 1 szt
jajko 2 szt
drożdże 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 5 łyżek
mleko 4 łyżki
szczypta soli 1
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe pazurki

Drożdże z cukrem utrzeć dodać mleko, wymieszać, dodać resztę składników , zagnieść ciasto, dać na dwie godziny do lodówki. Ciasto wałkować , pokroić w paski 3 cm na środku dać masę makową , skleić brzegi oraz wycinać dowolnej długości pazurki, ponacinać brzegi nożem. Dać na wysmarowaną formę , lekko wygiąć , odstawić niech ciasto podrośnie , posmarować żółtkiem z odrobiną wody. Piec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.03.2013 21:08
wyglądają super
Dorota59 24.03.2013 11:35
są rewelacyjne
ElizaT 09.08.2012 22:10
ależ pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak