Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z malin

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 2 szklanki
cukier 6 lekko czubatych łyzek
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyzeczki
woda 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z malin

Maliny lekko rozgnieść, wsypać cukier i często mieszając zagotować. Gotować 10 minut. Gorącą masę przetrzeć przez sito (ten krok można pominąć jesli komus nie przeszkadzaja pestki z malin). Przecier ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do przecieru i zagotowac. Jeśli potrzebujemy sos na zimno to wystudzic. Podawać do deserów, nalesników a na zimno także do lodów. Zamiast malin mozna użyc innych owoców jagodowych (porzeczek, jagód, jeżyn itp.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.08.2011 15:27
świetny!
pacpaw 09.05.2011 21:29
pewnie świetnie smakuje z lodami
IKrakowianka 14.04.2011 22:56
musi być pyszny taki sos
caroline1983 12.07.2010 14:06
Na zdjęciu sos z białych malin.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak