Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop z sosniny

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

końcówki sosny ile mamy
cukier ile trzeba
cytryna ile wyjdzie

Przepis i sposób przygotowania na: syrop z sosniny

Kroki postępowania

1
Młode tegoroczne odrosty jasnozielone z sosny zalewamy wodą do równości i gotujemy dość długo, około 2 godzin.Zostawiamy na ponad 12 godzin.
Krok 1 - syrop z sosniny foto
2
Następnie dokładnie odcedzamy i dodajemy cukier na litr płynu kilogram cukru i pół soku z cytryny.Gotujemy do zgęstnienia.
Krok 2 - syrop z sosniny foto
3
Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy
Krok 3 - syrop z sosniny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.02.2014 11:24
domowy najlepszy
SmacznaPyza 27.01.2013 14:29
pierwsze słyszę żeby pędy gotować - wystarczy je zasypać cukrem i odstawić a same puszczą sok i będzie syrop
pacpaw 02.01.2013 21:15
taki przepis na domowy syrop to prawdziwy skarb
Wafelek2601 23.06.2012 11:29
super
IZABELA29 30.05.2012 09:14
dla mnie cos niespotykanego
anemon 29.05.2012 07:27
Warto mieć taki syrop w zapasie.
ben-ka 28.05.2012 16:08
kiedyś robiłam i wiem,że warto.
Łukasz15 27.05.2012 11:57
pycha
sylwia / sytofala 26.05.2012 22:04
też jestem już po syropku z sosny , super na kaszel , ja robię bez cytryny , ale ten na pewno jest pyszny :)
fijolek91 26.05.2012 20:48
ciekawe
pioge7 26.05.2012 17:02
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak