Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem makowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem makowym

Farsz:
20 dkg maku
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru kryształu
1/3 kostki masła
rodzynki
płatki migdałowe
olejek migdałowy
Dodatkowo:
1/2 kostki masła
cukier do posypania
sól
Farsz: Mak sparzyć i zmielić 2x na maszynce. Masło (1/3 kostki roztopić i ostudzić). Mak przełożyć do miski, wbić jajko, dodać cukry, roztopine masło i bakalie. Wymieszać. Do smaku dodać kilka kropli olejku. Ciasto: Z mąki, jajka i wody wyrobić miękkie ciasto, podobne jak na makaron. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić krążki, na środku układać farsz i zlapiać pierogi. Przygotowane pierożki ugotować w osolonej wodzie (5-7 minut). Gotowe pierogi odcedzić, wyłożyć na talerz, polać podrumienionym masłem, posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 28.05.2012 07:53
fajny pomysł wypróbowałam pucha
Marko 26.05.2012 11:05
pycha
Wacław 26.05.2012 10:41
fajny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak