Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos curry - zielony

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kokosowe 1 puszka
kolendra zielona mały pęczek
szczypiorek mały pęczek
natka pietruszki mały pęczek
imbir średni kawałek
chili zielone 1 szt.
sos sojowy 2 łyżki
limonka 1-2 szt.
olej sezamowy 1-2 łyżeczki
trawa cytrynowa 1 kłącze
liście Kaffir 2-3 szt.
bulion drobiowy 1/2 litra
oliwa 2 łyżki
fasolka szparagowa zielona 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry - zielony

Do malaksera włożyć zieleninę, papryczkę chili pozbawioną pestek, obrany imbir - zmiksować.
Dolać sos sojowy, olej sezamowy, oliwę i sok z limonek - ponownie zmiksować.
Pastę przełożyć do szerokiego rondla, przez chwilę podgrzewać, po czym wlać bulion z kurczaka, dodać zamrożoną fasolkę, wymieszać i poddusić.
Wlać mleko kokosowe i dusić do miękkości fasolki.

Podawać z kurczakiem oraz ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 04.06.2012 20:40
Lubię taką kuchnię .
Justa32 01.06.2012 08:25
smaczny sosik
Habibi 26.05.2012 00:09
Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak