Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alietki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 20 dkg
mąka krupczatka 30 dkg
masło 20 dkg
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Alietki

Składniki połączyć i wyrabiać tak długo, dopóki ciasto nie będzie odchodzić od ręki( gdyby ser był mniej mokry dolać 2/3 łyżki zimnej wody). Rozwałkować cieniutko i wykrawać kwadraciki. Można posmarować białkiem i potrzepać kolorowym pieprzem.
Ciasteczka są dobrym dodatkiem do barszczu czerwonego albo przekąską do piwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.07.2012 23:59
faktycznie nazwa chwytliwa
Rafał10 10.06.2012 21:34
uwielbiam dania francuskie !!!
Anna169Hosz 26.05.2012 06:54
Nazwa to prawdopodobnie spolszczona nazwa francuska- mam po babci taką książkę kucharską z czasów wczesnego PRL_u i tam wszystkie zachodnie potrawy są nazywane można powiedzieć fonetycznie, np.: wolewaniki, doryjki, etc. Prawdziwa "perełka językoznawcza"ale ma w sobie urok minionej epoki:)
MAR3STA 26.05.2012 00:31
fajna nazwa i na pewno pyszne
agunesu 25.05.2012 21:56
niezly przepis a nigdy o nim nie slyszalam
stokrotka 25.05.2012 21:36
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak