Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania ze szpinakiem i jajkiem na twardo

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 300 g
szpinak świeży 5 główek
serek topiony 1 szt
sos beszamelowy 2 szklanki
olej do smażenia
ząbek czosnku 4 szt
jajko ugotowane na twardo 4 szt
sól do smaku
ser żółty 250 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na gorący olej. Zdjąć z ognia i kiedy przestygnie dołożyć umyty i podarty na kawałki szpinak. Posolić i dusić kilka minut. Kiedy szpinak będzie miękki wymieszać z połową sosu beszamelowego( patrz poprzedni przepis). Doprawić solą i pieprzem. Drugą połowę sosu podgrzać i rozpuścić w niej serek topiony.
Krok 1 - Lazania ze szpinakiem i jajkiem na twardo foto
2
Płatki lazanii ugotować w osolonej wodzie- maja być mocno al dente. Rozłożyć warstwę na natłuszczonej blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Na pierwszą warstwę wylać część szpinaku i posypać żółtym serem. Doprawić pieprzem i przykryć druga warstwą lazanii. Na kolejną warstwę rozłożyć ser, pokryć go szpinakiem a na szpinaku ułożyć posiekane jajka na twardo. Przykryć kolejną warstwa lazanii. Czynność jeszcze raz powtórzyć.
Krok 2 - Lazania ze szpinakiem i jajkiem na twardo foto
3
Na ostatnią warstwę lazanii wylać sos beszamelowy z serkiem topionym. Oprószyć wszytko żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200/210 stopni około 45/50 minut.
Krok 3 - Lazania ze szpinakiem i jajkiem na twardo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.12.2014 12:30
nie widziałam szpinaku kupowanego w główkach, nie wiem ile to jest
Poison1988 26.11.2012 18:23
Pychota! A takiej ze szpinakiem jeszcze nie robiłam :)
beata28 02.09.2012 19:40
musze wypróboac
beata28 02.09.2012 19:40
musze wypróboac
beata28 02.09.2012 19:40
musze wypróboac
Aneta2604 31.08.2012 19:31
mniam
angelika14 20.07.2012 11:58
Uwielbiam lazanię ze szpinakiem, a Twój przepis jest wspaniały
Ewa104 26.05.2012 10:20
Jest tu wszystko,co lubię.
sylwia / sytofala 25.05.2012 21:15
ja też bardzo lubię szpinak , taki w innej odsłonie też by mi smakował :)
barbarella 25.05.2012 20:42
uwielbiam szpinak a lasagne pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak