Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy kulebiak
FARSZ:
1/2kg mięsa mielonego,
10 dag startego żółtego sera,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
ząbek czosnku,
słoik sosu bolońskiego,
sól,
pieprz,
łyżeczka przyprawy do mielonego,
natka pietruszki,
olej.
Mięso doprawić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć na oleju. Dodać osączoną fasolę. Zdjąć z ognia. Dodać sos i posiekaną natkę, dobrze wymieszać, doprawić do smaku. 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wyłożyć farsz, posypać serem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, zlepić brzegi. Piec ok. 35 min w temp. 190st.
Można podawać z sosem: 3 łyżki jogurtu naturalnego zmieszać z 2 łyżkami musztardy.