Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 130 g
mąka krupczatka 60 g
drożdże 15 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżka
maślanka 1/2 szklanka
olej 1/3 szklanka
truskawki 1 szklanka
rabarbar 2 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie rozwałkowujemy i niewielkimi foremkami wycinamy dowolne kształty.

W każde ciasto delikatnie wciskamy kawałek pokrojonej truskawki bądź małe kawałeczki rabarbaru.

Ciastka zostawiamy jeszcze na około 15 minut po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 02.12.2012 07:55
wyglądaja cudnie
Mati3 12.07.2012 20:59
pomysłowe
agnyeshka 04.06.2012 15:26
piękne :)
1j1o1l1a1 25.05.2012 21:26
fajne :)
MagdaeM 25.05.2012 17:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak